Van 130 naar 560 m² toonzaal

INGELMUNSTER – In april 2021 nemen Niels en Chabelli Haverbeke-Vanhoutte van Fietsenhandel Haverbeke officieel hun intrek in de vroegere gebouwen van weverij Deltracon in de Gentstraat, naast restaurant ’t Berkenhof.

DOOR PATRICK DEPYPERE

Wanneer deze tekst verschijnt, maken Niels en Chabelli via hun sociale media én met een groot spandoek eveneens dit nieuws officieel bekend. In de voorbije weken werden ze vaak gevraagd naar welke locatie ze gaan verhuizen, maar het echtpaar hield de lippen stevig op elkaar. In 2014 woonden Niels en Chabelli nog in een nieuwbouw in de Lammekensknokstraat, een zijstraat van de Meulebekestraat. Het was daar dat de toenmalige Spano-arbeider begon met als bijberoep een fietsenhandel. De zaken floreerden, waardoor het echtpaar uitkeek naar een andere locatie. In december 2015 verhuisden ze naar de winkel van Electro Varia in de Oostrozebekestraat. Deze winkel vond een onderkomen in een gebouw naast de Aldi in de Kortrijkstraat. Niels (31), Chabelli (30) en dochtertje Esmee waren heel gelukkig in de Oostrozebekestraat en droomden al van verbouwingen. In het voorbije jaar werden er plannen gesmeed om Fietsenhandel Haverbeke grondig te verbouwen, maar helaas ging dat niet door.

Terug in Ingelmunster

Niels en Chabelli woonden en werkten graag in de Oostrozebekestraat. “Helaas waren bepaalde buren het niet eens met onze bouwplannen. Op een bepaald moment kregen we zelfs te horen dat ze al onze plannen gingen tegenhouden, zelfs als we tegemoet gingen komen aan hun wensen. Er was geen ruimte om een compromis te sluiten”, zucht Niels. Chabelli vult aan : “We voelden er ons niet meer welkom.” Niels knikt en zegt verder : “We wilden geen gerechtelijke procedure aangaan die jaren zou duren. Het is immers nu dat we als jonge mensen vooruit willen met ons leven en met onze zaak. Omdat we geen miserie meer wilden, zochten we naar een ander gebouw. Eén iets stond direct vast : ’t moest terug Ingelmunster worden. Ik ben een Ingelmunsternaar in hart en nieren”, glimlacht Niels. “Met onze zaak konden we in Ingelmunster helaas niet terecht in bepaalde KMO-units, omdat je op die locaties geen winkel mag uitbaten. Tijdens een fietstocht zagen we de weverij Deltracon van de familie Delchambre te koop staan. We besloten even te informeren. Even later kochten we het gebouw aan. We verhuizen niet enkel naar hier met onze fietsenhandel, maar we komen hier ook wonen. Deltracon in de Gentstraat ligt op ongeveer 1 km rijden van onze huidige winkel in de Oostrozebekestraat. Mijn ouderlijk huis ligt op 500 meter. Ik woonde op de Sint-Amandsparochie, maar verhuis wel naar de Onze-Lieve-Vrouweparochie.”

Toegankelijk via jaagpad

Positief aan de nieuwe locatie is dat het gebouw veel ruimer is. Er komt een open toonzaal van zo’n 560 m², terwijl men nu maar over 130 m² toonzaal beschikt. De voorzijde wordt opgefrist. De parking blijft behouden. “Fietsers kunnen via het jaagpad zonder problemen tot aan onze parking geraken”, vertelt Chabelli verder. “Wie via de centrumbrug of de ringbaan naar hier komt, kan het jaagpad nemen en moet dus niet het drukke kruispunt gebruiken.”

“In onze nieuwe toonzaal zal ons ruim gamma beter te zien zijn. In de winkel in de Oostrozebekestraat konden we soms maar twee fietsen per gamma voorstellen wegens plaatsgebrek. Hier kunnen we probleemloos acht fietsen per gamma voorstellen. Er komen ook twee nieuwe merken bij”, glundert Chabelli, die samen met haar echtgenoot en mechanieker Maarten Fietsenhandel Haverbeke runt. Door Covid-19 en de lockdown nemen meer mensen de fiets. Het zijn dus gouden tijden voor een fietsenhandelaar ? “Dankzij de fietspremie van de gemeente verkochten we meer fietsen en door de corona gaan inderdaad meer mensen fietsen. Werkgevers geven ook een fietsvergoeding voor woon-/werkverkeer, waardoor op die manier eveneens het fietsen wordt gepromoot. Voor een fietsenhandelaar bestaat een rustige winter niet meer. Vroeger hingen de wielertoeristen hun fiets aan de haak vanaf eind september tot midden maart. Nu is het langer mooi weer en blijven ze maar fietsen”, zegt Niels, die zelf aangesloten is bij wielertoeristenclub De Mandelfietsers.

 

“We hadden geen zin in een jarenlange gerechtelijke procedure en zochten naar een ander gebouw.”

 

Chabelli en Niels voor het gebouw Deltracon dat ze aankochten. Vanaf april 2021 kan je daar terecht bij Fietsenhandel Haverbeke. (foto FODI)
Bron: De Weekbode